A bűncselekmények áldozatainak napja alkalmával a legfontosabb beszélni az áldozattá válás megelőzéséről. Számos eseményen emlékeztek Tolna megyében is. Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ezt a napot Európa több országa, így 1993-ban Magyarország is a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította.

Ne légy áldozat!

A Bonyhádi és a Dombóvári Rendőrkapitányság, valamint a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársai a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából 2022. február 22-én és 23-án az illetékességi területükön működő általános-, és középiskolákban tartottak prevenciós előadásokat az áldozattá válás megelőzése érdekében.

Dombóváron a rendezvényt Dr. Németh Tímea, a dombóvári Kábítószerügyi  Egyeztető Fórum elnöke és Gábor Zoltán rendőr őrnagy társelnök nyitotta meg. Dombrádi Zita addiktológiai konzultáns az INDIT Közalapítványtól és Csullag Katalin klinikai szakpszichológus tartott izgalmas előadást.
A tanulók az előadásokon tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen lehetőségeik vannak arra, hogy ne váljanak bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává.

Ne hallgass! Mond el,mert van segítség!

Fontos, hogy akinek sérelmére ilyen jogsértést követnek el, az tegyen bejelentést. Ezt telefonon is megteheti, azonnali segítséget igénylő esetben a 112-es segélyhívón, de személyesen a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is.

 

Léteznek ingyenesen – a szociális rászorultság vizsgálata nélkül – igénybe vehető segítségnyújtási formák és támogatások, amelyeket bizonyos feltételek fennállása esetén az áldozatok igénybe vehetnek. 

A hét minden napján éjjel nappal működik az INGYENESEN elérhető ÁLDOZATSEGÍTŐ VONAL. Ennek száma 0680/225-225. A vonal hívásával tájékoztatást kaphat az áldozat, ezen kívül érzelmi támogatást, pszichológusi segítségnyújtást, vagy akár jogi tanácsadást az elszenvedett sérelmekkel összefüggésben.