Monitoring – és lakossági szirénapróbát tartanak hétfőn. Nincs teendő. Az érettségi vizsgák miatt május 10-én szólalnak meg a szirénák Tolna megyében. A Monitoring- és Lakossági Riasztórendszer próbája minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor történik meg. 

Az érettségi miatt csúszott a próba

A nyugodt érettségi vizsgák érdekében került a riasztás hétfőre.  E napon ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit.

MoLaRi:  egy érzékelő és riasztórendszer, amelyet a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében építettek ki. Amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe érzékeli. Koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, a rendszer az időjárási körülményeket is figyelembe véve terjedési modellezést végez. 

Mindkét szirénarendszer alkalmas a környezetükben élőket hangszórókon keresztül tájékoztatni a szükséges magatartási szabályokról.

Két próba lesz

11 órakor a MoLaRi rendszer, délután 13 órakor pedig az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik majd meg a csendet. 

A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy 6 másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést hallasz. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a tesztelés.

A próbákkal kapcsolatban semmiféle teendőd nincs.