Mutatunk egy egyszerű receptet. Kifacsarja az orrod a torma? Pedig nagyon egészséges. Hagyományosan a torma szedése ilyenkor, októberben kezdődik el, de a fagyálló gyökereket fagymentes napokon a kertben akár egész télen át szabadon szedhetjük.
A vastag gyökeret használd!
Kiásáskor mindig a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve tovább szaporíthatjuk. Legegyszerűbb az ásóval kifordítani a földből. Ha bőségesen van mit kiásnod, akkor a a felhasználni nem kívánt megtisztított gyökeret tárold a pincében. Ládában is lehet tárolni, enyhén nedves homokba rétegezve a legjobb.
Tolna megye nincs az élen, de sokak kiskertjében megterem
A hazai adatok szerint ipari mennyiségben csak Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik a tormát. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonnát gyűjtenek be. A tormatermesztés éves kézimunkaigénye hektáronként pedig 120-150 munkanap. A szekszárdi kiskert tulajdonosok elmondása szerint, ahol szereti a talajt, ott gyorsan megkapaszkodik.
Ecetes torma házilag (15 adag)
- 25 dkg torma (2 közepes, vagy 4 kisebb)
- 5 dkg cukor
- 1 kiskanál só
- 1/2 dl 20% ecet
- 1 liter víz
Miután megtisztítottad a tormát tekerd folpack-ba és 1 éjszakára tedd a fagyasztóba. Cukor, só, víz, és ecettel elkészítjük a salátalevet. A tormát fagyosan vékonyan meghámozzuk, lereszeljük. Így nem csíp, maximum a legvégén. A salátalevet kicsi lábosban felforraljuk. Még lobogva ráöntjük a lereszelt tormára. Fedd le a tálat és pár órára vagy egy éjszakára hagyd hideg helyen pihenni. Kisebb üvegekbe szűrd le, minél kevesebb lével! Jól lezárva sokáig eláll.