Október 31-ig érvényes a diákigazolványuk azoknak a volt nappali tagozatos diákoknak, akik nem tanultak tovább. Az időpont azért fontos, mert az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány lejáratához igazodik.

Ha lejár, fizesd a nyolcezret!

A  Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt. Ha nem tanulsz tovább, illetve nem helyezkedtél el valamint egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem vagy jogosult, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned.

Ez idén havonta 8000 forint, naponta 270.

Most nincs teendőd, automatikus az eljárás

A járulékfizetést   a korábbi gyakorlattal ellentétben  nem kell bejelentened, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot – átutalással vagy csekken – a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell befizetned.