Városunkban immár 20. alkalommal került sor a Pszichológia Kultúra Hete rendezvénysorozatra. A programsorozatot a Mentálhigiénés Műhely és a Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya szervezte, a Szekszárdi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával. Az rendezvény október 11-16-ig tartott és rengetegen voltak kíváncsiak a programokra.

A kiállítás volt a legnépszerűbb

Minden rendezvény közül a leglátogatottabb azon kiállítás volt, amelyet a szekszárdi Pszichiátriai Osztály betegeinek munkáiból raktak össze. A tárlat egészen október 21-ig látogatható volt. Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke azt mondja, minden évben egy témakör van megadva, ami alapján a betegek alkothatnak. Idén a sivatagé volt a főszerep.

„Amikor lelkileg megrekedünk, nem csak fiatalként, de felnőttként is, akkor nagyon sokszor üresnek érezzük magunkat. Szinte ilyen sivatagi állapot uralkodik a lelkünkben és azt kell utána úgy helyreállítani, hogy ismét egy gyönyörű szép oázis legyen.” – magyarázza meg a témaválasztást Pócs Margit.

A Mentálhigiénés Műhely elnöke azt is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hiszen, mint mondja, nem csak önmagunkért, de másokért is felelősek vagyunk.

De vajon hogyan tudunk segíteni?

„Nagyon sok esetben az is nagyon nagy segítség, hogy értő figyelemmel meghallgatjuk, odafigyelünk rá és érzi azt, hogy olyan emberrel beszélget, akinek ő fontos és aki őrá figyel. Nem nekünk kell megoldani azt a problémát, ami a kompetenciánkat meghaladja, de tudjuk irányítani.” – mondja a szakember.

Pócs Margit arra is felhívta a figyelmet, hogy ha bármi ilyen dolgot tapasztalunk, nyugodtan forduljunk segítséghez. A pszichiátriai ambulancia szerdánként ingyenesen nyitva tart és bárki betérhet.

 

Kép: king5.com