Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Néma segélykiáltás – Vedd észre és segíts!

Segélykérő kézmozdulatot vezet be a köztudatba a rendőrség, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak. A jelzést bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat, – beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt- azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

Figyeljünk jobban egymásra!

A mozdulatot Kanadában kezdték használna, azóta pedig meghódította szinte az egész világot. Már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A rendőrség nem csupán a segélykérő hatása miatt vezeti be a jelzést, hanem nevelési célzattal is. A mai rohanó világban ugyanis hajlamosak vagyunk megfeledkezni egymásról és nem vesszük észre, ha embertársaink bajban vannak és segítségre lenne szükségük. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni.

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztalsz, hívd a 112-t, és lehetőség szerint add meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;

  • hol tapasztaltad a segélykérést (helyszín);

  • hogyan tapasztaltad a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);

  • felmerül-e közvetlen életveszély;

  • látod-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);

  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.  

Kép: vasarnap.hu