A nyelvi segítség már megadatott! Nyár óta törvényi előírás rögzíti a vásárlók jogos elvárását, hogy a Magyarországon értékesített termékekhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kapjanak – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Megnézték az átállás sikerességét

A tárca ellenőriztette, hogy a vállalkozások eleget tesznek-e a kötelezettségüknek. A fogyasztóvédelmi vizsgálat tapasztalatai szerint a kereskedők könnyebben alkalmazkodtak a változáshoz, mint amennyire ez a jótállás-szavatosság megújult szabályai esetén sikerült.  

A rendkívüli ellenőrzés főként olyan termékcsoportokat érintett, amelyekhez előzőleg nem kellett használati útmutató. 

Például lapra szerelt szekrényekre, emeletes ágyakra, sporteszközökre, sátrakra, szerelést igénylő fürdőszobai polcokra, valamint tárolókra terjedt ki.

Kakukktojás a fürdőszobai kiegészítők sora

A kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai összesen több mint 1300 terméket ellenőriztek, amelyből mindössze 158 mellől hiányzott a magyar nyelvű használati és kezelési útmutató. 

A leginkább problémás termékcsoportnak a fürdőszobai kiegészítőké bizonyult. 

Több vállalkozás saját weboldalán biztosít letöltési lehetőséget a használati utasításhoz. Sőt, rövid, gyakorlatias videókkal is segítve a vásárlók tájékozódását. 

„A hazai szabályozás megelőzte a folyamatban lévő közösségi jogalkotást, a termékbiztonsági szabályok felülvizsgálatát is” 

– hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Az unió az egyeztetés alatt álló javaslat szerint legkorábban 2024-től írná elő az adott tagállam nyelvén mellékelendő használati útmutatót.