Biztonságosabb lett a gyalogos átkelés Pakson, a Gagarin utcában. Mostantól okoszebra köti össze az Atom teret és a II. Rákóczi Ferenc általános iskolát. 

A zebra sötétben lép működésbe

Szabó Péter, Paks polgármestere azt mondta, hogy a kulturális központ, az iskola és a tér miatt forgalmas területről van szó, ezért építették ide Paks első SafeCross okoszebráját. Kiemelte, hogy napi szinten 1300 gyermek használja a zebrát, és a kulturális központba is 200-250 ember érkezik. A SafeCross okoszebra rendszer lényege, hogy egy érzékelőnek köszönhetően a sötétben villogó LED-fények jelzik az autósoknak, ha gyalogos közelíti meg az átkelőt. A kivitelező hozzátette, a zebra mellé két villanyoszlopot is kihelyeztek, ezzel segítve, hogy az autósok este is könnyebben észrevegyék a gyalogosokat.

A megvalósult zebra összegének fele pályázati forrás

A paksi okoszebra kialakításának költsége 2,8 millió forint volt. Az összeg 50 százalékát pályázati forrásból finanszírozta az önkormányzat. Bóka László, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője elmondta, az alapítvány fő célkitűzése a baleset-megelőzés és a gyalogosok védelme, ezért is volt fontos, hogy Pakson is megvalósult egy ilyen beruházás.

A városvezetés az idei költségvetés alapján – mintegy 30 millió forintot fordít hasonló fejlesztésekre. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy idén még hét helyszínen létesül okoszebra.