Kezdőlap KORONAVÍRUS

Orbán Viktor: Augusztusig védettségi igazolvánnyal lehet tömegrendezvényekre menni

Orbán Viktor, miniszterelnök ma reggel a közrádiónak adott interjút, a kormány legfontosabb döntéseiről a koronavírus járvány kapcsán. Összefoglaltuk a legfontosabb részleteket. 

Karikó Katalinnal találkozott tegnap a kormányfő 

Az interjú elején Orbán Viktor ismertette, hogy tegnap találkozott Karikó Katalin, világhírű magyar biokémikussal. Elhangzott méltán lehet büszke Magyarország a tudósra, hiszen egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben. A ma élők közül a legismertebb magyar lett Karikó Katalin, és sok millió ember életét mentette meg a kutatásaival – mondta el a kormányfő. Elhangzott az is, hogy a Karikó Katalin szerint, az általuk alkalmazott módszer révén gyorsabban lehet választ adni a koronavírus mutánsaira. 
 

Élvonalban van Magyarország 

Az oltások kapcsán a kormányfő ismertette, hogy Nyugat-Európával szemben Magyarországon több hónapos előnyben vagyunk. Orbán Viktor kiemelte, míg nálunk már a fiatalokat is oltják, Nyugat-Európában még csak sok esetben a nyugdíjasokat. A miniszterelnök kiemelte, Magyarország a legkorábban térhet vissza a normális élethez. Eddig 4,4 millió ember kapott oltást, pünkösd után pedig meglehet az 5 millió beoltott. Az újabb enyhítések ezután jönnek majd. 
 

Augusztusig csak védettségivel 

A kormányfő a tömeges, táncos, zenés rendezvények kapcsán elmondta, hamarosan ezek a rendezvények is megtarthatók lesznek. Orbán Viktor kiemelte: 
 "amit nem tudok bejelenteni, hogy a tömegrendezvényekre nem lehet védettségi igazolvány nélkül menni augusztusig."
 

Nem lehetetlen a 6 millió beoltott 

Orbán Viktor kiemelte, nem lehetetlen hogy elérjük a 6 millió beoltott embert, de ez főként az embereken múlik. A kormányfő ismertette azt is, hogy van egy vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoport, akik már az esetleges harmadik oltásra is megrendelik a szükséges vakcinákat is. 
 

A miniszterelnök az interjúban a következő témákról is szót ejtett: 

  • Az ország gazdaságának helyzetéről is. Ismertette, elértük azt a szintet a foglalkoztatottságban, mint a válság előtt. Arra számítanak, hogy a dolgozó emberek száma tovább nő majd.
  • A gyermekvállalásról. Kiemelte, ha nincs gyerek, akkor nincs magyar jövő. A kormányfő szerint 2010 körül látszott, hogy a magyar fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyi megszületik. Ha jó gazdaságpolitikát és jó családpolitikát kínál a kormány, akkor Magyarországnak a népesedési egyensúlya helyre fog állni.