Kezdőlap KORONAVÍRUS

Orbán Viktor: Csak oltással lehet védekezni a negyedik hullámban

Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament őszi ülésszaka kezdetén beszélt a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről. Mutatjuk a legfontosabb részleteket. 

A kormányfő beszédében elmondta, a sikeres oltási programnak köszönhetően ebben az évben a magyar embereknek szabad és bizotnságos nyaruk volt. Hozzátette, a negyedik hullámban az oltásokra alapul a védekezés. Kifejtete, a vírussal szemben a maszkhasználat és a korlátozások nem elegendőek, a hatékony védekezéshez az oltás kell.

Orbán Viktor szólt a magyar gazdaság teljesítményéről is, elmondta, a szolgáltatások exportja, a beruházások, az ipar is jelentősen bővült 2020-hoz képest 2021-ben. Hozzáttette, a kormány képes lesz 5,5 százalék felé emelni a gazdasági növekedést. A kormányfő ismertette azt is, hogy 1700 milliárd forint-os beruházások vannak a mögöttünk hagyott időszakban. 

Szó volt arról is, hogy a nemzeti konzultációt 1,5 millióan töltötték ki, ennek megfelelően meghosszabították a rászorulók számára a hitelmoratóriumot. 

A miniszterelnök ismertette azt is, hogy 2022. február 15-ig vissza térítik a befizetett személyi jövedelemadót a családosoknak, a katásoknak és a vállalkozóknak is. Így 1,9 millió szülő számára több mint 600 milliárd forintot térít vissza az állam.  A nyugdíjasoknál pedig jövő év februárjában folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése. 

Fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi szervek esküt tett tagjai – mondta a kormányfő. Január 1-től bevezetik a dolgozó fiatalok szja-mentességét. Orbán Viktor hozáttete,  jó esély van arra, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér. 

Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal október 1-től 15 évre, így sikerül megőrizni a rezsicsökkentés eredményeit – mondta el Orbán Viktor. 

Orbán Viktor külön kiemelte, hogy 91 tonnára nőtt a hazai aranytartalék.