Áttekintést kell nyújtani a döntéshozóknak a hidrogén-értékláncról. Ezért fogadták el májusban a hidrogénstratégiát.

Az éjszakai áramot akarják felhasználni

Fontos feladat még a hidrogén előállításának zöldítése, ugyanis – bár vannak környezetkímélő előállítási módok – az országban többnyire fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítják elő a hidrogént. Van lehetséges megoldás; fel lehetne használni hidrogén előállításra a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét.

Jól kiépített földgázhálózata van az országnak

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerint Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén: több mint 6 milliárd köbméter földgáztárolási kapacitás van az országban és a földgázhálózat is jól kiépített. Fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni.

Az energia tárolásában is segíthet

Ezen felül célul tűzték ki, hogy két hidrogén völgyet is kiépítenek az országban: az egyiket Paks-Dunaújváros, a másikat Miskolc térségében. A völgyekben a tervek szerint megjelennek majd a hidrogénellátási lánc, a hidrogén ökoszisztéma különböző elemei. A hidrogénre már nem csak mint energiahordozóra tekintenek, hiszen a hidrogén az energia tárolásában is segíthet.

 

Kép: pixabay.com