0:00
/
Péntek éjfélig elrendelték a hőségriadót

Figyeljen embertársaira! A következő napokban várható tartós hőség miatt hétfő déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos. A tisztifőorvos péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését az ország egész területére.

Megvannak a szabályok

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. 

Az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat panaszokat. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ország felében jelenleg is tűzgyújtási tilalom van, az ott lévő erdőkben és kétszáz méteres körzetükben még a kijelölt helyeken sem szabad tüzet gyújtani.

Elnapolt karbantartások 

A hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet   ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátásban a programozott karbantartások elnapolását. Az NNK és az OKF azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint árnyékba kell húzódni 11 és 15 óra között.

Ilyen időben az autó "üvegházként" működik, akár 70 fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet, ezért senki se hagyjon parkoló autóban gyermeket, állatot. 

Ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívót.