Bent ünnepelnek a bűnbanda irányítói.  A személybiztonságra és takarításra szakosodott budapesti bűnszervezet szövevényes cégláncolatban tüntette el az áfát és a foglalkoztatás után fizetendő adókat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal  a költségvetésnek összesen 820 millió forint kárt okozó bűnözői csoport 20 tagját hallgatta ki gyanúsítottként, a három irányító már letartóztatásban van.

Külföldi strómanok az élen

A gyanú szerint a bűnszervezet egy többszintű, bonyolult cégláncolatot működtetett, kiterjedt alvállalkozói hálóval – áll Dr. Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, sajtóreferens közleményében, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságáról. Valódi tevékenységet nem végeztek, a szükséges technikai és személyi háttérrel sem rendelkeztek, élükön egytől egyig külföldi strómanok ültek. A ténylegesen a szervezet más szintjein dolgozó munkavállalókat névleg ide jelentették be, és az adót, valamint a járulékokat nem fizették meg utánuk.

Az osztás készpénzben történt 

A kamucégek fiktív szolgáltatásairól kiállított számlák ellenértéke is a fővállalkozóknál landolt, akik a nettó munkabérek kifizetése után maradó összeget – az áfa megfizetése nélkül – készpénzben osztották szét maguk között. 

Ezzel a módszerrel összesen 820 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

 A bűnszervezet felszámolására szervezett 26 helyszínes akcióban összesen 66 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. 

Van, aki bent tölti az ünnepeket

20 gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, köztük a bűnszervezet 3 fő irányítóját, akik letartóztatását a bíróság el is rendelte, így ők már biztosan rács mögött várják a karácsonyt. A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a nyomozók csaknem 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak.

18 ingatlant, 39 gépjárművet, céges tárgyi eszközöket, vevőköveteléseket és számlapénzeket foglaltak le vagy vettek zár alá.

 A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztést is kaphatnak.