Nem mindennapi dologra bukkantak a teveli római katolikus templom főoltára mögött. A hívek egy régóta kallódó feszületet fedeztek fel néhány hónappal ezelőtt.

Fel akarták újítani

A feltehetően a XIX. században faragott kereszt nagyon rossz állapotban bukkant elő, így a megmentés és felújítás mellett döntöttek. Méltó helyre akarták tenni a feszületet, de az csak úgy volt lehetséges, hogy rendbe teszik a tárgyat, amit igen csak megviselt az idő vasfoga.

Új arculatot adtak neki

Első lépésként leemelték a keresztről a Jézust ábrázoló szobrot, melyet még az eredeti, kézzel kovácsolt szegek tartottak. Ezután egy alapos felülettisztítás következett, majd a kereszt teljes lecsiszolása és felületkezelése mellett a szobor letört részeinek restaurálását is elvégezték, végül még a hiányzó „töviskoszorút” is pótolták. Végül a teljes korpusz egy védő lakkréteget kapott, hogy további hosszú ideig megmaradjon az utókornak.

Meg is van már az új helye

A munkálatokat Asztalos Menyhért és Asztalos Márton Menyhért végezték. A felújított feszületet a templomban helyezték el, a tartószerkezet László József munkája.

 

Kép: pixabay.com