Jane Goodall csimpánzvédő munkásságáról, illetve a tanzániai Gombe pataknál létesített kutatóközpont tevékenységéről részesült egy kis környezeti nevelésben az I. Béla Gimnázium egyik kilencedikes osztálya kedden az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban.

A dolog apropója a "Passzold vissza tesó!" mobilgyűjtőprogram

A Goodall Intézet partnereként a könyvtár gyűjti a mobil és tablet alkatrészeket, amiknek újraértékesítéséből/felhasználásából befolyt összeggel az Intézet főemlős és egyéb állatvédelmi programokat finanszíroz. Így a leadott használt kütyük révén voltaképp adományokkal segítik az Intézetet és az állatvédelmet.

„Azok az elemek, ritka földfémek, amik ezekben az eszközökben vannak (…) ezek mennyire mérgezőek és ezeknek a bányászata Afrikában folyik, méghozzá embertelen körülmények között, gyermekmunkával.” – meséli Kovács Norbert, könyvtáros.

Az előadást Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára tartotta meg a tanulóknak, aki memóriai teszteket is oldatott meg a kilencedikesekkel, amikből megtudták, vajon jobban teljesítenek-e, mint a csimpánzok.