Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Rengetegen mentek el a Retro Véradó Napra

Idén is megrendezték a Retro Véradó Napot, amely egy országos kampány része. Célja, hogy minél több embernek, minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a véradás fontosságára.

Nem ez az első alkalom

A vérellátó szolgálat városunkban negyedik éve rendezte meg az eseményt, ami már az első évben nagy sikert aratott, hiszen akkor több mint száz véradó jelent meg a Retro napon. Ezután már százharminc körül volt a létszám, idén pedig ennél is többen mentek segíteni embertársainknak.

Miért is retro?

A nap retrosága abban merült ki, hogy a bútordarabok és a berendezett környezet a régi véradások korszakába repítette vissza a résztvevőket. Ikonikus piros műbőr fotellel és a korszakot idéző dísztárgyakkal, valamint egy hagyományos írógép, illetve lemezjátszó segítségével színesítették erre az egy napra a steril, jól megszokott kórházi környezetet. Ám a nosztalgia nem merült ki ennyiben, egy napra visszatért a szokás, amikor virslit és sört adtak a véradóknak, sőt a véradást levezénylő Pászthy Vera főorvosnő és asszisztensei öltözetükben is az ötvenes-hatvanas éveket idézték meg.

Ahogyan idősödik a társadalom, egyre kevesebb a véradó, így most az a legfontosabb, hogy a fiatalokat megszólítsuk – mondja a főorvosnő.

Kép: facebook.com