Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, október hónap pedig e szörnyű kór szembeni harcra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet, ezért a mellrák elleni küzdelem hónapja.

Ebben a hónapban csaknem 30 éve viseltek először rózsaszín szalagot a mellrák túlélői. Azóta már az egész világon ismertté vált a mellrák elleni küzdelem szimbóluma. A reményt szimbolizáló rózsaszín szalagot viselők hitet tesznek a kór elleni küzdelem mellett.

7-8000 új beteg évente

Magyarországon az emlőrák a második helyen álló daganatos megbetegedés, melyet a nőknél diagnosztizálnak, és nagyjából a betegek egy harmada belehal a betegségbe, annak szövődményeibe. A korai diagnózis kihangsúlyozása nagyon fontos, melyhez elengedhetetlen a rendszeres évente történő preventív szűrővizsgálat.

A mellráknál is a megelőzésen, a szűrővizsgálaton a hangsúly!

Mammográfia

A szűrés igen megbízható röntgenvizsgálatból áll, mely az emlő átvilágítással való ellenőrzésre szolgál. Nagy biztonságot nyújt azoknak a 40 év feletti nőknek, akik évente egyszer igénybe veszik, és rendszeresen végzik az önvizsgálatot is. A mammográfiás szűrés fájdalommentes, ingyenes, s az öltözőben eltöltött idővel együtt sem tart tovább húsz percnél.

A szűrővizsgálat a 45-65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás vizsgálatából és az emlők tapintásos vizsgálatából áll. A szűrőállomások mellett szűrőbuszok is járják az országot, hogy a kisebb településeken is növeljék a részvételt.

Fontos az önvizsgálat is!

A nők nagy része maga fedezi fel emlődaganatát úgy, hogy csomót észlel a mellében. Ez az esetek jelentős részében már sajnos későn történik meg.

Ha csomót észlelsz, azonnal menj orvoshoz!

Figyelmeztető jel, ha

– csomó tapintható a mellben,

– az emlő alakja torzul, zsugorodik,

– a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá válik,

– az emlő bőrén olyan seb jelenik meg, amelynek nem tudja az okát, s nem gyógyul,

– az emlő véresen váladékozik

– az emlőbimbó ekcémásan kipirosodik, duzzadttá válik, viszket,

– a hóna alatt nagyobb vagy több kisebb csomó tapintható.

Mi állhat a mellrák hátterében?

A mellrák esetében a genetikai tényező igen nagy kockázatot jelent. Ha a családban édesanyánál, nagymamánál, testvérnél előfordult a betegség, lényegesen megnő az esély a betegség kialakulására.

Az életkor előrehaladása is kockázati tényező. Leggyakrabban 50 év felett jelentkezik, de egyre gyakoribb, hogy fiatalabb korban, már 30. életév után kialakul, valamint a kockázati tényezők között itt is ugyanúgy szerepel az elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás, mint sok más tumoros megbetegedésnél.

Mit tegyél?

Folytass egészséges életmódot, mely a jó minőségű, vitamindús táplálkozás, a rendszeres mozgás, megfelelő mennyiségű pihenés és a minimálisra csökkentett stressz mentes mindennapokat jelenti, valamint a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok elengedhetetlen fontosságúak.

Az önvizsgálatot 20 éves kortól, havonta fontos elvégezni, főleg, ha már családban korábban felütötte a fejét a betegség. Nőgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával a nőgyógyász is el szokta végezni a manuális vizsgálatot. Ezeken felül szükséges, főleg 40 éves kor felett, 3 évente, 50 éves kor felett pedig évente ultrahang és mammográfia vizsgálatra elmenni.

Gyors diagnózis és kezelés életet menthet!