Állatvédők feljelentették a német öttusázót és edzőjét

A Német Állatvédők Szövetsége (Tierschutzbund) közölte, hogy állatkínzás miatt büntetőfeljelentést tettek Annika Schleu öttusázó és edzője, Kim Raisner ellen a tokiói olimpia öttusaversenyén történtek miatt. Szerintük Annika Schleu többször is durván megütötte a megrémült és túlterhelt lovat, az edzőjét pedig azzal vádolják, hogy erre biztatta és felbújtotta a tanítványát.

"Természetesen egy olimpiai aranyra fókuszáló sportoló abban a pillanatban hatalmas stressz alatt áll, de ez nem mentség arra, hogy ilyen kegyetlenül bánt az állattal”

mondta Thomas Schröder, az egyesület elnöke.

Az öttusázó tagadja a vádakat

Schleu az olimpia után azt nyilatkozta, hogy nem bánt durván a lóval, azt azonban elismerte, hogy abban a helyzetben egy kicsit nyugodtabban és megfontoltabban is reagálhatott volna. Raisner egy későbbi nyilatkoztában elismerte, hogy valóban azt mondta Schleu-nak, hogy üsse meg az állatot, de ő semmilyen módon sem kínozta meg a lovat – szóltak a sajtóhírek.

"A lovakkal nem volt gond. Jól képzett, jól megválasztott állatok voltak. Ami nehézséget okozott, az a pálya kialakítása volt. Ez egy kifejezetten nehéz, 120 centiméter magas akadályokból álló, szigorú vonalvezetésű, nagyon technikás pálya volt, ami ráadásul egy nagy eső után alaposan felázott. Egy olimpián ráadásul nem feltétlenül csak a legjobb öttusázók vannak ott, sok a szabad kártyás. Olyanok indulnak, akik egy világbajnokságon nem kerülnének döntőbe.”

nyilatkozta Czink György, az ország egyik legjobb lovasedzője az index.hu-nak.

A lovak sorsolása az esélyegyenlőség miatt van

Ez a verseny olyan, mint a lottósorsolás: kisorsolhatják azt a lovat, amivel hibátlanul tudsz menni. De ha egyszer már kaptál egy lovat, nem lehet cserélni. Ez az öttusa nehézsége, ám egyben a szépsége is. Itt mindennek klappolnia kell. Ezért nincs olyan, hogy ugyanaz nyeri meg az egymást követő versenyeket.

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) most egy külön munkacsoport felállítását tervezi, hogy kivizsgálják, a jövőben hogyan lehetne elkerülni az ehhez hasonló eseteket a versenyeken.

Kép: blikk.hu, Stern magazin