Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Sun-Fun-Food!

Napsütés, jókedv, kaja-pia, amit akarunk, vagy mégsem?

A jóidő beköszöntével a hirtelen meleg megterheli szervezetünket. Többet izzadunk, ezzel folyadékot veszítünk, izomgörcseink lehetnek, szédülhetünk, sokkal hamarabb kifáradunk, megfájdulhat a fejünk, még emésztésünk is megváltozik. Étvágyunk látszólag csökken, de ha mégis megkívánunk és megkóstolunk egy nehezebb fogást, annak kellemetlen teltségérzés, gyomorégés lehet a vége.

Hogy a kánikulában is jól érezzük magunkat, érdemes megfontolnunk, mit és mennyit eszünk.

Könnyű, szezonális alapanyagokból készült fogásokat válasszunk, sokszor keveset együnk inkább. Könnyű zöldségek, gyümölcsök legyenek az étkezés alapjai. Mindig a szezonális zöldségek, gyümölcsök élvezzenek előnyt, hiszen könnyen és gyorsan hozzájuk juthatunk.

Leszoktunk a levesekről, pedig a folyadékszükségletünk biztosításában fontos a szerepük nyáron. Sokan hajlamosak kizárólag tartalmas egytálételként gondolni a levesre, mintha a magyar konyha kedvelt bablevesén vagy gulyáslevesén kívül nem is létezne más leves. Pedig ez a fogás is lehet könnyed és kifejezetten szomjoltó is. Sőt, az sem igaz, hogy csak meleg lehet. A híres gazpacho, a spanyolok zöldséglevese is hideg fogás, de egy édes gyümölcsleves is behűtve az igazi. A sivatagi népek ezzel szemben úgy tartják, a melegben meleget kell inni. Ennek a magyarázata az, hogy a meleg folyadék megemeli a testhőt, így izzadásra készteti, ami pedig hűt minket.

Fogyasszunk minél több halat! A magyarok halfogyasztása sajnos közismerten alul múlja az európai átlagot, legfeljebb a karácsonyi ünnepek idején kerül nálunk az asztalra hal. Pedig bőven lenne miből válogatni, a tavainkban lévő halak húsa könnyen emészthető, tele van hasznos ásványi anyagokkal és változatosan elkészíthető, nem kell aggódnunk a víz szennyezettsége miatt sem. Sajnos még ha fogyasztunk is halat, az általában rántott, ami nem a legegészségesebb.

A saláták is nagyon jó választásnak bizonyulnak, és nem csak a hagyományos formája, hanem esetleg más nemzetek salátái is . A bolgár sopszka paprikából, paradicsomból, uborkából, vöröshagymából és juhsajtból készül, a görög salátát az olívabogyó mellett a fetasajt teszi egyedivé, a Waldorf-saláta titka az alma, zeller és a dióbél együttese. Bátran kísérletezhetünk velük!

Az izzadás során veszített vizet folyamatosan pótoljuk.  Az izzadással mindenképp folyadékot veszítünk, ezért, ha lehet, ne vigyük túlzásba a kifejezetten vízhajtó hatású italokat. A legismertebbek a kávé és az alkohol. Attól természetesen nem kell tartania, hogy egyetlen csésze kávétól vagy egy könnyed nyári koktéltól kiszárad, itt is a mértékletesség a lényeg. Jó tudni, hogy a koffeint tartalmazó üdítők, energiaitalok is fokozhatják a folyadékveszteséget. Arról nem is beszélve, hogy ezek az italok magas cukortartalmuk révén eleve, évszaktól függetlenül tiltólistásak azok étrendjében, akik az egészséges táplálkozásra szavaznak.

A nyár mindig a lazítás időszaka, de ha az étkezésünkben picit odafigyelünk, és betartjuk a kevesebb több elvét, akkor jól érezhetjük magunkat a hőségben is!