Hajlamosak vagyunk úgy gondolni az intelligenciára, mint valamire, ami csak egy személyt jellemezhet. Pedig ha jobban belegondolunk, akár kollektívákat is lehet intelligensnek nevezni, legyen szó emberek szociális csoportjairól, rovarok enklávéiról vagy akár a nyálkás penészgombák és vírusok rejtélyes viselkedéséről.

Tovább megyünk, akár egy egész bolygó intelligenciája is megfigyelhető. Az International Journal of Astrobiology egyik legújabb cikkében űrkutatók egy csoportja meglepő következtetésre jutott a Földünkről.

"Nyitott kérdés, hogy az intelligencia képes-e működni bolygószinten, és ha igen, hogyan történhet meg az átmenet bolygószintű intelligenciára, és hogy ez már megtörtént-e, vagy a közeljövőben van-e esély arra, hogy megtörténjen” – olvasható a cikkben.

Megjegyzik, hogy ennek a kérdésnek a megértése segíthet irányítani bolygónk jövőjét, bár az eddigi kutatás szerint sajnos ott még nem tartunk.

"Még nincs meg a képességünk arra, hogy a bolygó legjobb érdekeit szem előtt tartva közösségi módon reagáljunk. Tehát intelligencia van a Földön, de bolygószintű intelligenciáról még nem beszélhetünk" – mondja Adam Frank, a Rochesteri Egyetem asztrofizikusa.

Ilyen értelmezésben a planetáris intelligencia evolúciója egy olyan kollektív tudásanyag megszerzését és alkalmazását jelentené, amely egyidejűleg különböző fajokból álló komplex rendszeren, harmonikusan működik, és az egész bioszféra hasznára válik, esetleg fenntartja azt.

Nyilvánvalóan a Föld még nincs ezen a ponton.

Frank és szerzőtársai szerint a bolygó intelligenciájának fejlődésére vonatkozó képzeletbeli idővonalnak még csak a harmadik szakaszához érkeztünk el.

Az első szakaszban, amely egy nagyon korai Földre jellemző, egy „éretlen bioszférával” rendelkező bolygón kialakult az élet. A második szakaszban kifejlődött az „érett bioszféra”. Ezután egy bolygó átvált a harmadik szakaszba: egy „éretlen technoszférába”, ahol jelenleg a Földünk is tart. Ebben a szakaszban a technológiai tevékenység kifejlődött a bolygón, de még nem integrálódott más rendszerekkel, például a fizikai környezettel.

Ha azonban ezeket a feszültségeket sikerül feloldani, akkor az éretlen technoszféra esélyt kap arra, hogy a végső szakaszba, az „érett technoszférába" kerüljön, ahol a technológiai tevékenység és más biogeokémiai és biogeofizikai állapotok közötti visszacsatolási körök szinkronban működnek, hogy a teljes rendszer maximális stabilitását és termelékenységét biztosítsák. Ez az az idealizált állapot az, ahová a Földnek meg kell próbálnia eljutni – érvelnek a kutatók.

"A bolygók éretlen és érett szakaszokon keresztül fejlődnek, és a bolygóintelligencia jelzi, hogy mikor érünk  meg egy érett bolygóvá. A legfontosabb  kérdés az, hogy kitaláljuk, hogyan néz ki és mit jelent számunkra a planetáris intelligencia a gyakorlatban, mivel még nem tudjuk, hogyan juthatunk el egy érett technoszférához."

A kutatók szerint egy szakadék szélén ülünk jelenleg, ahol kollektív cselekedeteinknek egyértelműen globális következményei vannak, de ezeket a következményeket még nem mi irányítjuk.

Ha bolygónk más erőivel együtt egyensúlyt tudnánk kialakítani, ahol ezek a következmények kontrollálhatóvá válnak, akkor végre a következő szintre léphetnénk.

Az ilyen bolygóintelligencia képes lenne irányítani a Föld jövőbeli evolúcióját, a bolygórendszerekkel összhangban működne – olvasható a International Journal of Astrobiology anyagában.