Országos pályázaton keresi Keszthely a város művészeit, a két kiválasztott fiatal alkotó egy hónapot tölthet el és dolgozhat a Balaton-parti városban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával indult programról tartott sajtótájékoztatón Németh Péter, a házigazda Balatoni Múzeum igazgatója.

"A jövőre fennállásának 125. évfordulóját ünneplő múzeumot eleve kultúrpalotaként alapították, hogy a Balaton természeti és kulturális értékeit mutassa be. Az Év Múzeuma címmel is kitüntetett intézmény állandó és időszaki tárlatai mellett a fiatalabb közönséget is megszólító interaktív múzeumpedagógiai programokat kínál"

– fogalmazott az igazgató.

Szekszárdiak is a Helikonon

Kis városunk tehetségei számtalan alkalommal bizonyítottak már a Helikon Fesztiválon. 

Keszthellyel több mint kétszáz éve összekapcsolódik a Helikon, mint egykor az ország ismert művészeinek találkozója, ma pedig a legnagyobb országos középiskolás művészeti seregszemle.  

A város művészeit kereső program  ötletgazdája és szakmai vezetője a Keszthelyen élő Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, drámaíró.

A város művésze nyílt pályázat célcsoportjai a fiatal kortárs alkotóművészek Magyarország egész területéről. A pályázat során kiválasztott művészek Keszthelyen töltik az idei novembert.

Az összes kulturális intézménybe, gyűjteménybe szabad bejárást, kutatási lehetőséget kapnak. Közönségtalálkozókon vesznek részt a város középiskoláiban, illetve a keszthelyi múzeumokban, kulturális intézményekben, közösségi tereken. 

(fotó: pixabay)