Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Szekszárdról is látni lehet a mai napfogyatkozást

Ha az időjárás is úgy akarja. Látni ettől függetlenül alig fogunk valamit. A Hold a Napnak mindössze öt százalékát fogja eltakarni. Érdemes felkészülni és minden szükséges eszközt beszerezni, ha az univerzum apró kis csodájáról mégsem szeretnénk lemaradni. Leghamarabb 54 év múlva ismétlődik meg a jelenség.

Naptávcső, napfogyatkozás-szemüveg vagy hegesztőszemüveg használata nélkül a látásunk károsodhat, ha hosszabb ideig nézzük a legfényesebb csillagunkat.

A házi megoldások sem védik meg a szemünket – hívják fel a figyelmet a csillagászok és a szakemberek. Ha biztosra akarunk menni, van még idő felkeresni egy szaküzletet. Hegesztőszemüveget DIN 12-es fokozottól biztonsággal használhatunk.

Felkészül, vigyázz, kész, rajt

A mostani úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás dél után tíz perccel kezdődik. Legjobban 12 óra 44 perckor látszódik. Ezután még háromnegyed óra, hogy a Nap fényét a Hold még kis mértékben se akadályozza. Magyarországon Budapestről lesz a leglátványosabban megfigyelhető a napfogyatkozás. Fővárosunk a mi öt százalékunkhoz képest jelentősen jobb esélyekkel indul a maga nyolc százalékával. Teljesen Kanada északi részéről, Grönlandról, Szibériából és a Távol-Keletről látható. A gyűrüs napfogyatkozás során a Hold sziluettjét, valamint a napkorong egy keskeny sávját látjuk. A hideg tájak lakói ilyen látványban gyönyörködhetnek június 10-én.