Több mint egymillió koraszülött csecsemő hal meg, és még többen komoly, egész életen át tartó egészségügyi kihívásokkal néznek szembe. Ezen a napon a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet, ugyanis minden év november 17-én tartják a koraszülöttek világnapját.

Az év egyik legfontosabb napja annak érdekében, hogy világszerte felhívják a figyelmet a koraszülés kihívásaira és terheire

A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. A gyermek születése az egyik legfontosabb, legpozitívabb élmény az életben. A túl korai baba születése jelentős trauma a családok számára.

A koraszülés okát általában nem ismerjük. Gyakrabban fordul elő azonban szegény, alacsonyan képzett, rosszul táplált vagy beteges nők között, illetve olyanoknál, akiknek kezeletlen betegségük vagy fertőzésük van a terhesség alatt. Emellett ugyanakkor számos, a felsoroltaktól teljesen független kockázati tényezője is van. A korán elkezdett terhesgondozás mellett kisebb a koraszülés kockázata – írja a koraszulott.com.

Tehetünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára!

lila szín a koraszülöttek világnapjának szimbólumává vált, így aki november 17-én lila színű ruhát, szalagot, cipőt visel a koraszülöttként született kisbabákra hívja fel a figyelmet.

 

Kép: hodpress.hu