Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Szinte letarolta Ausztrtiát a vihar, de mi is ízelítőt kapunk az őszből

Megáradt patakok, földcsuszamlások, elöntött pincék – nem kímélte a heves esőzés nyugati szomszédunkat.

Alsó-Ausztriában, Krumbach környékén például egy négyzetméterre 60 liter csapadék jutott. Kilépett a medréből a Zöbern patak, amely utakat árasztott el, de a kőomlások is sok gondot okoztak – írja a Kronen Zeitung. Hasonló hírek érkeztek Steiermark és Salzburg tartományokból is, a tűzoltók késő éjszakáig dolgoztak. Karintiában fákat csavart ki a szél, a Tauern autópályán pedig a nedves úton megcsúszott, a töltés oldalának ütközött és felborult egy autó, amelyet a szalagkorlát állított meg. Vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

A burgenlandi Willensdorfban a Willers patak perceken belül sodró erejű folyóvá duzzadt, de más településeken is a sártól kellett megszabadítani az utakat, a pincékből pedig a felgyülemlett víz adott feladatot a mentésben dolgozóknak.

Hazánkban is ízelítőt kapunk az őszből. Hétfőn délután általában erősen felhős lesz az ég, keleten lehet eleinte napsütés. Egy front mentén többfelé számíthatunk esőre, záporra, a Dunától keletre zivatarok is lehetnek. Megerősödik az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet általában 20, 25, keleten 25, 31 fok között alakul. Kedden változóan felhős lesz az ég, a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan alakul ki eső, zápor. Élénk, erős lökések kísérik az északnyugati szelet, délután 22, 27 fokot mérhetünk.

A Meteoklinika tájékoztatása szerint országszerte erős görcsös fejfájás jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési és az ízületi panaszok is. A markáns változás az egészséges szervezetet is megviseli, a szívbetegeket pedig különösen nagy terhelés éri. A megerőltető tevékenységeket lehetőség szerint ajánlott elhalasztani, és a mai napon pihenéssel tölteni a szabadidőt.

Kép forrása: einsatzdoku.at