A kertészeti boltok polcai tömve vannak növényápoló és a rovarirtó szerekkel, de a legtöbbjük felesleges, drága és még a környezetre is káros. Ám van egy nagyon jó alternatíva, ami ökológiai szempontból is jobb, ez pedig a nátrium-hidrokarbonát. Milyen jótékony hatásai lehetnek a kertben a szódabikarbónának? Mutatjuk. 

A szódabikarbóna hatékony a lisztharmat és a szürkerothadás ellen

A fertőzés súlyosságától függően 2-5 evőkanál szódabikarbónát fél liter vízben feloldunk, az oldatot szórófejes flakonba töltjük. A szódabikarbóna-víz keveréket ezután naponta többször rápermetezzük a beteg növényrészekre, amíg a fertőzés el nem múlik. A növény erősen fertőzött részeit érdemes a kezelés előtt eltávolítani.

Taszítja a levéltetveket

Boldogok vagyunk, amikor a növényünkön új hajtás jön, de nem csak mi örülünk az új rügyeknek, hanem a levéltetvek is. Hogy eltávolítsuk ezeket a kártevőket, oldjunk fel két evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, töltsük szórófejes palackba, majd bőségesen locsoljuk rá a fertőzött növényekre. Ne felejtsük el a levelek alsó részét is befújni! Nedves napokon adjunk étolajat a keverékhez, ezzel elősegítjük a keverék tapadását.

Eltávolítja a zöld növekedést

Az algával és mohával borított fal- és térkövek csúnya látványt nyújtanak. Ha pedig a zöldellő kerti utak vizesek, akkor veszélyes, csúszós felületekké válnak. A algákat és a mohát úgy tudjuk eltávolítani, hogy a szódabikarbónát forrásban lévő vízzel keverjük össze. Az érintett terület méretétől függően több liter víz is szükséges lehet. Az alapszabály, hogy minden liter vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá.