Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Te hány G-vel mobilozol? Ha most veszel új telefont, erre nem árt odafigyelni

Egyre nagyobb az érdeklődés az 5G képes telefonok iránt. Pedig egy felmérés szerint még bőven van időnk az átállásra, ám a piaci szereplők együttműködése felgyorsíthatja a folyamatot.

Az előfizetők többnyire elégedettek a mobilszolgáltatóikkal, csomagjaikkal és ezközeikkel, így nem érzik sürgősnek, hogy váltsanak, derül ki a Deloitte kutatásából. Ha azonban új készüléket választanak, az ár-érték arány és a hálózat minősége mellett már az új szolgáltatás elérhetősége is fontos. Ez azért is érdekes, mert a felhasználók a készülékük segítségével elsősorban üzeneteket (47 százalék) és e-maileket (37 százalék) küldenek, fényképeket és videókat készítenek (34 százalék), illetve a közösségi oldalakat (29 százalék) böngészik. Erre pedig egy régebbi, 4G képes telefon többnyire ugyanolyan alkalmas, mint egy új, drágább 5G-s modell. A felmérés válaszadói közül csak minden harmadik nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül 5G szolgáltatásra váltana.

Az év végére már megközelíti a 580 milliót az 5G előfizetések globális száma, további terjedése pedig a távközlési vállalatokra, az eszközgyártókra és az őket támogató tágabb ökoszisztémára is kedvezően hat. Mindez arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy együttműködjenek az 5G használatának intenzívebbé tétele érdekében. A gyártók az erősödő kereslettel növelhetik az eladásokat, miközben a telekommunikációs szolgáltatók teljesíteni tudják a magasabb hálózati sebességre és megbízhatóbb adatátvitelre vonatkozó fogyasztói elvárásokat – ráadásul ezt alacsonyabb költséggel tehetik meg. 

Az 5G előfizetéssel rendelkező ügyfelek és az ilyen eszközök számának bővülése az alkalmazás- és tartalomkészítőknek teremt piacot: a fogyasztók utazási, sportolási, vásárlási vagy szórakoztatási szokásait potenciálisan forradalmasító új szolgáltatások és fogyasztói élmények fejlesztésére adnak alkalmat.