A szabadegyetem IX. évfolyamának apropóján látogatott el városunkba Antal Vali természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó. A szakértő rengeteg általános kérdésre választ adott, amely minden emberben felmerülhet a diétákkal kapcsolatban. Az est házigazdája Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke volt. 

Mindenki különböző, így egyik diéta sem tökéletes

Manapság rengeteg diéta ígér csodás gyógyulást, fogyást, egyéb egészségügyi előnyöket. Antal Vali szerint ezek a diéták sokszor inkább ártanak, mint használnak, hiszen nem vagyunk egyformák, így a szervezetünk sem ugyanúgy működik.

„A működésünket alapjáraton az anyagcsere működésünk szabja meg és mivel minden egyes embernek más típusú anyagcseréje van, emiatt nem ugyanazok az ételek jók nekünk.” – mondja a szakértő.

Antal Vali arról is beszélt az előadáson, hogy két nagy anyagcsere típust különböztetünk meg. Az egyik az, aki zsírból tudja jobban nyerni az energiáját, a másik pedig az, aki szénhidrátból. Ez határozza meg, hogy mitől fognak hízni bizonyos típusok.

Szomjaznak a sejtjeink

Az előadás másik nagyon érdekes témája a víz volt. Bármilyen jó minőségű az ivóvizünk, nem tudnak hasznosulni sejt szinten és nem tudják ellátni azokat a redukciós folyamatokat, amihez az emberi szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működjenek a sejtek és normálisan hidratáltak legyünk.

„Amilyen a sejtünknek az összetétele, amilyen a magzatvíz összetétele, az lenne az optimális víz.” – tette hozzá.