Mutatunk egy fantasztikus receptet, a tejszínes krémlevest. A csicseriborsó az elmúlt években szépen lassan befészkelte magát a konyhákba. A reformkonyha egyik fontos elemévé vált. Joggal. Nem csupán finom, segíti az emésztést, kitűnő fehérje- és kalciumforrás, ráadásul vas- és rosttartalma is rendkívül magas.
Tudtad?
- Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény.
- Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
- Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
- A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.
Tejszínes krémleves
Hozzávalók:
- 2 konzerv vagy üveg csicseriborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- olívaolaj
- kömény
- fűszerpaprika
- só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
Vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd meg egy kevés olívaolajon. Csöpögtesd le a két konzerv csicseriborsót, és add hozzá a hagymához. Öntsd fel fél liter vízzel vagy alaplével, majd fűszerezd sóval, borssal, ételízesítővel. Hagyd főni negyed órát, majd turmixold össze a levest. Add hozzá a tejszínt, amitől jó krémes állagot kapsz. Kevés olajjal keverd össze a pirospaprikát és köményt, tálaláskor ezt is keverj a leveshez. Krutonnal, pirított zsemlével vagy pirított mandulával tálald.