Paks Város Önkormányzatának ajándékát, a teljesen magyar innovációjú sporteszközt ünnepélyes keretek között adták át december 20-án a Csengey Dénes Kulturális Központban.

„Szabó Péter, Paks polgármestere kezdeményezésére Paks város önkormányzata úgy döntött, hogy karácsony közeledtével megajándékozza a városban működő öt általános iskolát egy teljesen magyar innovációjú teqball asztallal. Úgy tekintek erre az eszközre, mint a jövő generációjának egyik nagyon népszerű sporteszközére, hiszen ahogy elhangzott már, többféleképpen lehet használni. Az első lépés az, hogy az általános iskoláknak biztosítjuk ezt a hordozható asztalt, amit remélem, a pedagógusok és a diákok is megkedvelnek. Távolabbi terv, hogy a sporteszköz a város közterein is megjelenjen, ahol szabadon is lehet majd használni.”

– mondta Hanol János az ajándék ünnepélyes átadásán.

A sporteszköz széleskörű lehetőségeket nyújt a labdajátékokat kedvelőknek, beleértve a futballt, a kézilabdát, a röplabdát, a teniszt illetve az asztaliteniszt. Különleges kialakításának köszönhetően mozgássérülteknek is lehetőséget ad a sportolásra.

A sportágról

A teqball egy futballalapú sportág. Speciálisan meghajlított asztalon játszanak lelkes amatőr sportolók, akiknek célja a technikai képességeik, a koncentrációjuk és az állóképességük fejlesztése. A sportág először 2012-ben jelent meg Magyarországon. A teqball nemek közti egyenlőségre épít, a szabályok szerint ugyanis egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a játékot nemtől és kortól függetlenül. A teqball a labdarúgás legtisztább vállfaja, testi kontaktus nélküli sport.

Az ünnepélyes átadáson a világ élvonalába tartozó, budapesti Phoenix Teqball Akadémia tagjai, illetve a teqball szövetség demonstrátorai tartottak bemutatót.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks