Hamar elfogták őket

Orvhalászat és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat három tolnai férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség. A Duna tolnai Felső-holtágán egy elektromos motorral hajtott csónakból, összesen nyolc hálóval halásztak jogosulatlanul. A három vádlott többek között ezüstkárászt, csukát, kősüllőt, pontyot tulajdonított el. A vádlottakat a hivatásos halőrökkel együttműködve érték tetten a rendőrök. A hálóval partra vitt halak értéke több, mint hatvanezer forint volt.

"A vádlottak az ellenőrzés során halászati tevékenység végzésére szóló okmányt bemutatni nem tudtak, mivel azzal nem is rendelkeztek. A büntetlen előéletű vádlottakkal szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását és az illegális halászathoz használt eszközök elkobzását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.”

– közölte dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Orvhalászok ellen a törvény erejével

A halászati törvény értelmében halászni csak halászati engedély birtokában lehet, míg rekreációs célú halászat esetén állami halászjegy szükségeltetik. Ezek hiányában, tehát jogosulatlanul végzett halászati tevékenység orvhalászatnak minősül. Az orvhalászatról a továbbiakban a Büntető Törvénykönyv is rendelkezik, amely szerint a halászati eszközök vízpartra való kivitele az orvhalászat kísérletének, míg az eszközök vízbe juttatása befejezett bűncselekménynek tekinthető. Utóbbi vétségért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.