Kilencven éve történt a Justice for Hungary. Az esemény navigátora nem messze Szekszárdtól született. Endresz György és Magyar Sándor 1931. július 15-én emelkedett fel az amerikai kontinens egyik repülőteréről, ami ma már Kanadához tartozik. A két magyar fiatal megállás nélkül repült a Harbor Grace nevű településről Magyarországról, ami akkoriban valóságos hőstettnek számított.

Szekszárdhoz tartozó pusztán született

Kaczián János, Szekszárdon élő helytörténész így fogalmazott az esetet illetően: „A 20. század elején egy Wilczek Sándor nevezetű fiatalember repülős tapasztalatokat szerzett az első világháborúban. Jól képzett pilóta és navigátor lett belőle. Egyik bajtársával, Endresz György pilótával elhatározták, hogy a Trianonban született békediktátum elleni tiltakozásul Justice for Hungary – Igazságot Magyarországnak! jelmondattal, leszállás nélkül átrepülik az óceánt. Vállalkozásuk előtt Wilczek felvette a Magyar vezetéknevet. 1931. július 15-16-án 25 óra 20 perc alatt tették meg a szenzációs, 5770 kilométeres repülőutat. Vállalkozásukért országos elismerésben részesültek. Wilczek az akkor Őcsényhez, majd Szekszárdhoz tartozó pusztán született 1898-ban, és a megyeszékhely gimnáziumába járt iskolába.”

Büszkék voltak az itthoniak

Magyar Sándor, a navigátor így nyilatkozott utána: „Egynéhány csúnya percre bizony a kudarc érzése facsarta el a szívünket. De nem tartott sokáig. Két óra múlva egy értünk küldött repülőgépen megérkeztünk Mátyásföldre. A mámoros fogadtatás, az őrjöngő lelkesedés, amely ettől a perctől kezdve heteken át hullámzott körülöttünk, meggyőzött arról, hogy utunk nem volt hiábavaló. Az első magyar óceánrepülés rekordverő sikerével meglengettük a világ szeme előtt a magyar igazság lobogóját.”  

 

fotó: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Czapáry Jenőné gyűjteménye