Több generációnyi táncos lépett fel a tánckörképen, amit a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezett a Nemzeti Táncszínházban szombaton. A táncszínházi estre az egész országból érkeztek fellépők, többek között Tolna megyéből is. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség több, mint harminc éve működik és fő célja, hogy összekapcsolja a határon túli és a hazai hagyományőrző együtteseket. Közel 5500 tagja van, 134 hagyományőrző táncegyüttest, mintegy 15 ezer népművészettel foglalkozó táncost, zenészt, kézművest, néprajzzal foglalkozó pedagógust, kutatót képvisel 120 településen.  

Héra Éva, a szövetség elnöke azt mondja, a hagyományápolás nem kizárólag a a régi szokások és zenék őrzéséről és terjesztéséről szól, sokkal inkább a közösség építéséről és arról, hogy az újabb generáció is megértse és tovább vigye a tudást.

A szövetség 30 éve alakult meg. Ezt többek között úgy ünnepelték, hogy az esti előadáson a táncosok saját tájegységeik népviseletébe öltöztek és vidékeik jellegzetes táncait adták elő. Minden együttesből legalább két generáció lépett színpadra.

Rengeteg helyről érkeztek

A települések, ahonnan a résztvevők érkeztek: Bag, Bogyiszló, Decs, Érsekcsanád, Gara, Gencsapáti, Hosszúhetény, Hőgyész, Isaszeg, Jászberény, Kalocsa, Kapuvár, Kozármisleny, Miske, Mórágy, Nagyecsed, Nemesnádudvar, Őcsény, Paks, Rimóc, Sármellék, Sárpilis, Sopron-Ágfalva, Szany, Szil, Uszód, Varsány, Veresegyház, Veszprém és Vitnyéd.  

 

Kép: vaskarika.hu