Eltűnnek a nádasok

2015 és 2019 között több mint a duplájára nőtt azon terület nagysága, ahonnan kiirtották a nádat a Balaton területéről. Ráadásul a téli nádvágásra engedélyt kérőknek mintegy fele aratás helyett irtást végzett.

„Elég nagy a baj! A Balaton mellett élők, illetve nyaralók számára meglehetősen zavaró tényező a nád, hiszen megnehezítheti számukra a kijutást a nyílt vízre, és ezért megpróbálják felszabadítani maguk előtt az utat, ami bizony nádirtással jár.”

– fogalmazott Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző hidrobiológus.

Építési törmelékkel is találkozni a vízparton

Sámos partmenti telek a tó széléig ér, a tulajdonosok pedig úgy gondolják, nemcsak a telket vásárolták meg, hanem a Balatont magát is, ezért bejárókat készítenek, ráadásul sok olyan anyagot behordva a tóba, ami nem odavaló.

„Építési törmelékkel, nem ritkán azbeszttel, azbesztpalával töltik föl a part szélét, ami erősen rákkeltő, nem számolnak azzal, hogy mindennek mi lesz a következménye”

Nagyon fontos szerepe van a nádnak

A sekély tavaknál, mint pl. a Balaton a parti növényöveknek, nádasoknak rendkívül fontos szerepük van abban, hogy a kívülről érkező terheléseket, például a tápanyagterhelést visszafogják a nyílt víztől, megóvva attól, hogy gyors ütemben romoljon a vízminőség.

„A Balaton csak akkor marad meg tónak, ahol élünk, pihenünk, üdülünk és horgászunk, ha megóvjuk számukra is kedvező állapotában, amihez a parti sáv nádas területeinek a védelme is hozzátartozik”

– emlékeztetett Pomogyi Piroska.

Forrás: femcafe.hu