Idén nyáron Magyarországon megdőlt a melegrekord, sok helyen éjszaka is 30 fokot mérnek, klíma és ventilátor nélkül pedig nem lehet elviselni a hőséget. A nyári kánikulában többször lépett érvénybe a vörös kód is. 

A VÖRÖS KÓD

A vörös kód célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint az embertársai iránti segítségnyújtásra.

A speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A vörös kód célja tehát az emberi élet maximális védelme.

A változás emberre, állatra veszélyes

A klímaváltozás hatásait a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, de sajnos az állatok is igen nagy bajban vannak! A jegesmedvék például évek óta bajban vannak, mert szép lassan az utolsó jeges menedékük is elolvad a globális felmelegedés miatt.

A hőség nem csupán szervezetünknek kibírhatatlan, pusztító hatással van a tavainkra, erdőinkre is. Sokan azt mondják, az idei lehet hátralévő életünk leghidegebb nyara.

A globális klímaváltozás

A globális felmelegedés valójában emberi és természeti okokra is visszavezethető – de nem mindegy, hogy milyen mértékben. A Föld klímája azon múlik, hogy mennyi hő érkezik a Naptól a bolygóra, és hogy a bolygó mennyit ver vissza, és mennyi ragad be a légkörben. A probléma akkor kezdődik, amikor az ember által kibocsájtott gázok is bekerülnek a körforgásba. Erre a mennyiségre ugyanis a Föld nincs felkészülve, nem tudja megkötni és regulázni. Az egyensúly felborul, és megkezdődik a melegedés felgyorsulása, méghozzá drasztikusan.

Meg kellene védeni a fákat, megóvni a zöld területeket, fát ültetni, és kevesebb szemetet termelni. Emellett érdemes lenne kevesebbszer autóba ülni, és mindenkinek tennie kellene azért, hogy megóvja a bolygót.

 

Mindenkinek a felelőssége

A globális klímaváltozást mi, emberek idéztük elő, és csak mi tehetünk ellene. Minden embernek kötelessége lenne azon dolgozni, hogy a helyzet jobb legyen, és legalább a saját környezetében zöldebben éljen – fogalmaznak az ezzel foglalkozó szakemberek. Ha a helyzet nem változik, ennél csak melegebb nyarak várnak ránk.

Egyes felmérések szerint Szekszárd városa benne van az élbolyban a legtöbben autózók városainak rangsorában. Ezért is fontos például az Autómentes Nap, mert ha utána egy ember átpártol a kerékpárral vagy gyalog közlekedők táborába, már megérte.