3 év

A versenyt Mogyoródon, a frissen megépült Hungaroring versenypályán tartották. Az első Magyar Nagydíj pole pozícióját Ayrton Senna szerezte meg a Lotus-Renault-val, a második helyről honfitársa, Nelson Piquet indulhatott, míg a második sorba a világbajnoki pontversenyt vezető Nigel Mansell és Alain Prost sorakozott fel. A két brazil végig küzdött egymással, végül Piquet-nek sikerült Sennát maga mögött hagynia. 

A győztes Nelson Piquet volt, a Williams Honda Turbo csapat tagja.

Rekord gyorsasággal épült

A Hungaroringet rekordidő, nyolc hónap alatt építették fel, ennek köszönhető, hogy 1986. augusztus 10-én megrendezték az 1. Magyar Nagydíjat – emlékeztet weboldalán a verseny.


A pályát ezután kétszer építették át – először 1989-ben (a hármas sikánt kivették a pályavonalból), majd pedig 2003-ban. Ekkor meghosszabbították a célegyenest. Ezen kívül változott az egyes, a 12-es és a 14-eskanyar. 

A pálya 4014 méterről 3975-re csökkent. Hosszú ideje 4381 méteres pályán száguldanak a világ legjobb autóversenyzői.

Kesjár Csaba a legjobbak és legszeretettebbek között

A Hungaroringen első magyarként az utóbb tragikus versenybalesetben elhunyt Kesjár Csaba száguldott Formula–1-es autó volánja mögött. Szintén itt teljesítette pályafutása első Formula–1-es futamát Baumgartner Zsolt. 

Jelenleg nincs magyar pilóta a Formula–1-es világbajnoki sorozatban, a versenynaptárban viszont már évtizedek óta meghatározó szerepet játszik a 2027-ig élő szerződéssel bíró 

fotók: Fortepan / Urbán Tamás/Szalay Béla