Január elején szedik le legtöbben a pompás díszeket a karácsonyfáról, a fenyőt pedig kidobják. Ám sokan nem tudják, hogy nem az az egyetlen megoldás, hogy a fa a szemétbe kerüljön. Nem kell feltétlenül kidobni, máshogy is megszabadulhatunk a fától.

Semmiképp se égessük kandallóban!

A fenyőfélékben a gyantajáratok tele vannak gyúlékony anyaggal, amely robbanásszerűen meggyullad, lángot fröcsögve szétrobbanhat. Nagyon vigyázzunk tehát, hogy ha el akarjuk égetni a fát, azt csak szabad téren, biztonságos környezetben tegyük meg.

Komposztáljunk!

A levelek magas gyantatartalma miatt a fenyőkomposzt magában nehezen bomlik, mert a gyanta távol tartja a komposztálás élő szervezeteit. Vegyes komposztba azonban 3-4 centi vastag rétegekben elteríthető. Tulajdonképpen jótékony hatása is van, mert lazán tartja a halmot.

Szekszárdon is a komposztálás a nyerő

Városunkban vízkereszt után az Alisca Terra Nonprofit Kft. szállítja el a fenyőfákat. Szabó Antal, a Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, a Szekszárdon kitett fákat összegyűjtik, egy komposzt telepre szállítják, ledarálják, majd komposztálják.