Vagyis egyenes az út vissza, a feladóhoz ilyenkor. Az országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás kitűzéséről szóló értesítők mintegy egy százaléka érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához , mert a címzettet nem találta a posta. Ez áll az NVI közleményében. 

A határidő február 11. volt

A Nemzeti Választási Irodának törvényben előírt feladata, hogy a választás kitűzéséről tájékoztassa a választópolgárokat. Február 11-ig névre szóló küldeményekben értesítette a választópolgárokat – a mintegy 7,8 millió embert  – a választás és népszavazás kitűzéséről és arról, hogy szerepel a névjegyzékben.

A kézbesítést a Magyar Posta látta el.

Az értesítőt a választópolgár személyes adatai mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét. Az értesítő megléte nem szükséges ahhoz, hogy a választópolgár részt vehessen a parlamenti választáson és az országos népszavazáson.

Több mint 84 ezer értesítő érkezett vissza, mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert időközben elköltözött, és ezt nem jelentette be.

Ezek a választópolgárok a névjegyzék zárásáig, a szavazás előtti péntek 16 óráig még bejelenthetik lakcímváltozásukat. A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választópolgár nem tud az új lakóhelyén voksolni. Mivel a szavazásnak feltétele, hogy a választópolgár igazolja személyazonosságát és lakcímét, annak hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a választópolgárt.

Ellenőrizzék okmányaikat a Szekszárdon élők is.