De csak az egyszer használatos műanyag. Szekszárdon is tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat július elsejétől. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a kormány elkötelezett a klímavédelem mellett. 

Akcióterv

2020-ban Klíma- és természetvédelmi akciótervet hirdettek. Ebben konkrét feladatokat határoztak meg, tűztek ki terveket. A hétköznapokban használt termékek egy köre kikerül a mindennapokból. Így bizonyos egyszer használatos műanyag termékek.

Csak pár termék a teljesség igénye nélkül

Júliustól tilos lesz a műanyag evőeszköz, tányér, szívószál, fültisztító pálcika, italkeverő pálcika. Szintén beszűntetik a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcákat. A műanyag ételtároló edényt és italtartó poharakat. 

Van, ami kapott egy kis időt

Az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik 2023-tól tűnnek el a polcokról. A közlemény szerint a tiltás alá eső termékekből még korábban felhalmozott készleteket fel lehet használni. 

Segítették az átállást

A kormány a tilalommal érintett egyszer termékeket gyártó cégek technológiaváltásához a tavalyi esztendőben 10 milliárd forint támogatást biztosított.