Szeptemberben a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban Vendel István vitézi oklevele lett a hónap műtárgya . Szekszárd leghosszabb ideig regnált polgármesterének, Vendel Istvánnak, vitézi oklevele 2020 júliusában, vásárlás útján került a múzeum újkortörténeti gyűjteményébe.

Rengeteg dolgot tett Szekszárdért

Kereken száz évvel ezelőtt került sor Magyarországon az első vitézi avatásra, és szintén abban az évben, 1921 decemberében vehette át Vendel István polgármesteri kinevezését Szekszárdon. Vendel István számára elsődleges cél volt Szekszárd városias jellegének erősítése, amelyet középületek emelésével, víz- és csatornahálózat kiépítésével, parkosítással, utcakövezéssel kívánt elérni. A laktanya- és a kórházfejlesztés is a kiemelt beruházások közé tartozott. Vendel István sokat tett Szekszárd fejlesztése érdekében.

A nagy esemény

Vitézzé avatására a Margit-szigeten került sor 1927. június 26-án vasárnap. A városban ünneplők várták a hazatérő polgármestert, és Július 9-én, a Szekszárd Szálló éttermében, Tolna vármegye vezetősége, a vármegyei vitézek, a szekszárdi bizottságok tagjai, valamint a városi tisztikar banketten köszöntötte vitéz Vendel István polgármestert, vitézzé avatása alkalmából.  

 

Kép: Retkes Tamás