Az író 114 éve született

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ a Wass Albert Törzsasztallal közösen rendezte meg az író 114. születésnapja alkalmából a Wass Albert napot Bonyhádon 2022.január 8-án. Az író munkássága előtti tiszteletadásból megkoszorúzták a 17 éve, születésének 97. évfordulóján kiállított szobrát, melyet Kolozsy Sándor szobrász művész készített Sydneyben. Bonyhád volt az első magyar város, ahol az író szobra köztérre került.

Ünnepség a szobornál

A költő tiszteletére a koszorúzás mellett kisebb ünnepséget is tartottak, ahol Füleki Zsófia, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója adta elő Wass Albert Tél című versét, majd Tóth Bence, az I. Béla Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára tartott ünnepi beszédet.

Ki volt Wass Albert?

Erdélyi magyar író és költő, a magyar irodalom egyik legellentmondásosabb alakja. Műveit itthon csak a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban szinte ismeretlen volt. Nevezték már író fejedelemnek, de pocsék, amatőr íróként is jellemezték. Vitatott és megosztó személyiség és író volt, aki egész életében az erdélyi magyarságért küzdött.

Rajzpályázat díjkiosztó

A Wass Albert nap keretén belül került sor a Meseillusztrációs rajzpályázat díjkiosztó ünnepségére és a pályázatra beküldött alkotásokból rendezett kiállítás megnyitójára is. A pályázat ötletét az író A csodaszarvas című mondája és a Tavak és erdők könyve – második mese című meséje szolgáltatta. A pályázatra több mint százötven fantáziadús alkotás érkezett.

Képek: bonyhad.hu