Már öt éve nyílt a határ közelében, a szlovákiai Párkányban egy Középkori Parasztétterem (Stredoveká Sedliacka Reštaurácia), amely olyannyira sajátos hangulatú, hogy nem mindenkinek tetszik. Most újra előkerült, ugyanis nemrégiben Balázsék műsorában beszélgettek egy hasonló stílusú étteremről, amit Ausztráliában nyitottak.

A párkányi étterem népszerűsége azóta is töretlen, helyet kell foglalni, mert annyira pörögnek, hogy nem garantálják  szabad asztalt.

Sipos Zsolt, a cég tulajdonosa egy percig sem csinált titkot abból, hogy középkort idéző paraszti feeling várja a vendégeket, ahol a kiszolgálás stílusát is az évszázadokkal ezelőttihez igazították. Hogy ne érjen senkit sem meglepetés, weboldalukon feketén fehéren tájékoztatnak a várható kalandról. Íme:

Aki belép az étterembe, már a látványtól úgy érzi, mintha más világba csöppent volna. Két csontváz és egy ketrecbe zárt boszorkány figurája fogadja a meglepett vendéget. Amikor aztán megérkezik a pincér, s kedvesen közli, hogy „Helló büdös paraszt, ülj le és zabálj!”, nem mindenki érti a tréfát.

Ezért is kommenteltek volt látogatók úgy, hogy ez egy „tapló hely”. Akadt, aki már a bejáratnál visszafordult, a többség azonban nevetéstől könnyezve foglal helyet és szemrevételezi a középkori, korhű dekorációt, a Facebookon pedig büszkén posztolnak a vendégek. Nem árulnak zsákbamacskát, előre felhívják a figyelmet, hogy ne keverjék össze a lovagi étteremmel, mert ez nem az.

Aki felkészülten érkezik, és a Középkori Parasztétterem weboldalán előzetesen tájékozódik, azt nem éri meglepetés, mert tudja, ha letegezik, vagy tenyeres-talpasnak esetleg csürhének nevezik, nem megsérteni akarják, csak a középkori zabatanya hangulatát idézik.

Mindenféle jó itókával megitatunk. A sör, a bor a pálinka és a tiszta víz torkodat tanyánkon kellemesen nedvesíti. Mivel a középkorba látogattál, ne csodálkozz, ha a pajkos felszolgáló letegez, vagy a csapos lármázva szólongat. Viselkedésük talán durvának tűnik, de hidd el, jó emberek ők. Gondoskodnak róla, hogy üleped puhán nyugodjon, hasad válogatott jókkal megteljék, hogy végül jó pár arannyal könnyebben távozhass. Ha a vendég kikéri krigli italát, annak felszolgálását sem ússza meg szó nélkül. A pincér minden valószínűséggel odamondja, hogy “nesze neked is itt a lőré, igyad, legalább addig sem jártatod a pofád.”

Ételt – melyek kiadós, fatányéron felszolgált adagok – könnyen választhatunk. Van egy középkori nyelven és mai magyarsággal megfogalmazott változata is minden ételnek.

Egyik legnépszerűbb ételük, a sült csülök középkori parasztsággal így hangzik:

Csocsám lábát levagdostam, jó pácban megúsztattam. Ropogósra sütöm neked, itt van paraszt nesze egyed!

Szóval ha belépünk az étterembe, akkor azzal elfogadjuk az ottani szabályokat, és ne csodálkozzunk, ha pár keresetlen szóval gazdagodunk!:-)