A 210 éve született Liszt Ferenc első Szekszárdi látogatásának tiszteletére a Vármegyeháza dísztermében zongoraestet szerveznek. A világhírű zeneszerző első szekszárdi koncertjének érdekessége, hogy azon a napon avatták fel a város polgármesteri hivatalát, így egyben az épület 175. évfordulóját is ünneplik majd aznap.

Koszorúzással egybekötött emlékkoncert várja majd az érdeklődőket

A program október 18-án lesz és 18:00 órakor kezdődik. Elsőként köszöntőt mond Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, majd megemlékezést tartanak Liszt Ferenc 175 éve történt első szekszárdi látogatásáról és az 1846. október 18-án tartott két koncertjéről. Ezután megkoszorúzzák a Liszt emléktáblát, végül egy emlékkoncert veszi kezdetét.

Minden idők legnagyobb és legünnepeltebb zongoraművésze Augusz Antal Tolna megyei földbirtokos meghívására négyszer járt Szekszárdon.

Liszt Ferenc 1846-ban, 1865-ben, 1870-ben és 1876-ban vendégeskedett Augusz Antalnál Szekszárdon. Szekszárd volt az első kisváros, ahol Liszt érintkezésbe került a magyar vidéki társadalommal. Ennek hatására ismerte fel, hogy Magyarországhoz tartozik, műveivel a magyar nemzetet kell szolgálnia. Itt fogalmazta meg a Magyar rapszódiát (VIII. Rapszódia), amit Augusz Antalnak dedikált.

 

Kép: fidelio.hu