Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen befejezte a  Szekszárdi Baka István Általános Iskola energetikai korszerűsítése” című pályázati projektjét, melyre 578 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A több mint ötszáz diák második otthonául szolgáló Baka István Általános Iskola épületén a leglátványosabb változás, hogy megújult a teljes külső homlokzat, de ezen túl számos kevésbé látványos, viszont annál fontosabb energetikai célú beruházás is történt az elmúlt fél évben.

Az 578 millió forint európai uniós támogatás segítségével 5962 m² fűtött alapterületű oktatási intézmény energetikai fejlesztése valósult meg a TOP Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése célú konstrukciójának keretében. 

Régi helyett modern nyílászáról

A fejlesztés eredményeként elkészült az épület utólagos hőszigetelése tűz- és villámvédelmi sávokkal, öntisztuló vékonyvakolattal. A kivitelező szekszárdi székhelyű SZ+C Stúdió Kft. a régi nyílászárókat modern fém, illetve műanyagokra cserélte, a pillérek előtt, az ablakok között, illetve a függönyfalak tömör részein szendvicspanel burkolatokkal. Az aula feletti felülvilágítókat is kicserélték, a helyükre részben a füstelvezetést, illetve a nyári szellőzést is biztosító új felülvilágítók kerültek.

Korszerűbbé vált a fűtsérendszer

A projekt keretében sikerült felújítani a fűtési rendszert is. Az alapvezetékeket présidomokkal szerelt horganyzott szénacél csövekre cserélték, illetve a radiátorok részbeni cseréje is megtörtént. Az energetikai felújítás miatt útban lévő berendezések le- és visszaszerelésekor új lámpatestek kerültek a folyosói álmennyezetekre. Az épületben négyzónás hővisszanyerős szellőztető rendszert is kiépített a kivitelező. Az ehhez szükséges légkezelő gépek a tetőn acél tartószerkezetekre kerültek. A szellőzőcsatornák takarására a beltérben gipszkarton álmennyezetek és burkolatok készültek. 

A lapostetőre 50 KW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek, mely három darab inverterre termeli az áramot. 

fotó: Itt ÖTÖS lehetsz (Ábrahám Béla)