Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári időszakban, országszerte több mint hatszáz, kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomatát „élesztettek újra” a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzéseinek hírére.

A korábbi időszakhoz képest a négyszeresére ugrott a visszakapcsolások száma.

Többmilliós büntetést és utólagos ellenőrzést is kockáztat az az üzemeltető, aki szabálytalanul működteti automatáját.  

Június 1-től fokozott ellenőrzést jeleztek

Méghozzá a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezések esetén, különösen ott, ahol az üzemeltető korábban felügyeleti egység nélkül működtette a berendezést, vagy az automata szüneteltetését jelentette be.

A hír hatására sok vállalkozó még a várható ellenőrzés előtt rendezte automatája státuszát.

Megszerzett tapasztalatok 

A főként gyárépületekben, gyártócsarnokokban, kórházakban, iskolákban, közterületeken, pályaudvarokon vizsgált automaták egy részéről még így is kiderült, hogy

  • bejelentés vagy felügyeleti egység nélkül üzemeltetik azokat,
  • nincs vagy nincs kihelyezve a regisztrációs számuk, AFE-kódjuk, illetve
  • a papíron bejelentett szüneteltetés vagy befejezés ellenére jelenleg is működnek, illegálisan.

Az ellenőrzések rávilágítottak arra is, hogy a fekete üzemeltetésről az ingatlan üzemeltetője sokszor nem is tud, nem is feltételezi, hogy partnere, kijátszva a szabályokat, bejelentés nélkül működteti automatáit.

 Fennakadt a NAV hálóján egy olyan, korábban már sorozatos mulasztásokon ért egyéni vállalkozó is, aki tevékenysége szüneteltetése ellenére folyamatosan működtet automatákat,  felügyeleti egység nélkül. A NAV a vállalkozó és cége valamennyi berendezését feltérképezte és vizsgálja.

 A revizorok a szabályszegőket akár egymillió forint mulasztási bírsággal is sújthatják.

(fotó: illusztráció, pexels)