Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mert, jaj, csak az vagyunk, aminek látszunk.” Az Illyés Gyula Könyvtár 2024-ben is Irodalmi pályázatot hirdet. Bárki jelentkezhet, aki magyar nyelven ír verset, novellát vagy mesét.

A pályázaton való indulásnak életkori és földrajzi megkötése nincs, egyaránt indulhat már befutott író és akár szárnyait próbálgató amatőr. A pályázatra eddig még meg NEM jelent (az online megjelenés is számít), alkotásokat várunk.

A vers, vers+, novella, mese, témája szabadon választott, de a zsűri előnyben részesíti, ha a mű kapcsolódik az alábbi témák valamelyikéhez:

Illyés Gyula, Szekszárd, Tudásközpont, Tolna vármegye, Könyvtár

Vers kategória +

Ha valaki szeretné játékosabbá tenni a versírást, akkor megírhatja akrosztichonban.
Az akrosztichon egy olyan versforma, amelyben a sorok kezdőbetűiből egy másik szó vagy mondat olvasható ki, tehát a sorok első betűi függőlegesen egy szót vagy kifejezést adnak ki. A sorok bármilyen hosszúak lehetnek, a vers terjedelme azonban nem lehet több egy A/4-es oldalnál.

Javasolt szavak:

ILLYÉS GYULA, SZEKSZÁRDI SZŐLŐHEGY, LÖSZ-SZURDIK TANÖSVÉNY, GEMENCI ERDŐ, BATI-KERESZT KILÁTÓ, JOBB PARÁSZTA, MEZŐVÁROS, PORKOLÁB-VÖLGY

Nevezési díj: nincs

A pályázatra kizárólag a következő e-mail-címen lehet jelentkezni: adicsozsolt@gmail.com jelige, életkor és elérhetőség megadásával. 

A pályázatok a megadott jeligével kerülnek a zsűri elé.

Díjazás:

A nyertes pályaművek neves előadóművészek tolmácsolásában hangzanak el 2024. október 31-én, az Illyés Gyula 122. születésnapja alkalmából tartandó rendezvényen. A díjazott alkotásokat megjelentetjük elektronikus formában a könyvtár honlapján és a közösségi média felületein.

Beküldési határidő: 2024. október 15. éjfél

Eredményhirdetés: 2024. október 31

A beadott pályaműveket a pályázat kiíróinak képviselőiből álló zsűri bírálja el.

  • Dicső Zsolt, költő, nyugalmazott könyvtáros
  • Csötönyi László, tanár
  • Gacsályi József, költő, nyugalmazott könyvtáros, tanár
  • Ódor János, múzeumigazgató, régész, főmuzeológus
  • Kaposi Ildikó, ifjúsági könyvtáros

Részletek a könyvtár oldalán >>>