Wartig Lászlónak, harmadik generációs önkéntes tűzoltónak ítélte oda Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a városáért és a térségben végzett több évtizedes lelkiismeretes, odaadó szakmai munkája elismeréseként a ,,Dunaföldvár Város Díszpolgára” címet.

Wartig László, sokak Laci bácsija 1943-ban Szekszárdon látta meg a napvilágot. Dunaföldváron nevelkedett, autó-motor szerelői szakmáját Dunaújvárosban szerezte. 10 évig a dunaújvárosi vasműben dolgozott, 27 hónap katonai szolgálatát a nagykanizsai határőr kerületnél teljesítette. 1970-től a dunaföldvári kenyérgyárban dolgozott, ahonnan a költségvetési üzembe került további 24 éven keresztül, egészen a nyugdíjba vonulásáig. Felesége egy lánynak adott életet, továbbá immáron három lánygyermek büszke nagypapája.  

Családi örökség a tűzoltás

Felmenői, édesapja és nagyapja is a nagy múltra visszanyúló Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaiként teljesítettek szolgálatot. 


A közösségi életre vágyó ifjú 1962. március 1-jén belépett az 1877-ben alakult Dunaföldvári Tűzoltó Egyesületbe, melynek a mai napig elhivatott, aktív tagja. Több beosztásban is szolgált, 2005-ben parancsnokhelyettes lett. Jelenleg híradós, de korábban szertárosként és gépkocsivezetőként is adott szolgálatot is. A fiatalok mentora az elméleti és a gyakorlati oktatásban egyaránt. A mai napig az egyesület szerves motorja.

Nevét mindenki ismeri a városban

Életművével példát mutat a fiatalok számára, munkája elismeréseként több kitüntetésben részesült az évek során. Országos parancsnoki dicséret, tűzbiztonsági aranyérem, Tolna Megye Védelméért érem, 50 éves szolgálati érem, tűzoltó aranygyűrű, Kiváló Társadalmi Munkás, Dunaföldvárért Emlékérem elismerések birtokosa.


Március másodikán, a „Dunaföldvár Város Díszpolgára” elismerés átvételéhez szólítva Laci bácsi néhány percre átadta a nadrágszíján készenlétben tartott EDR rádióját az egyesület parancsnokának. Wartig Laci bácsi immáron 62 éve elkötelezett tagja a Duna menti település önkéntes tűzoltóinak.

81 évesen még mindig részt vállal a beavatkozásokban.

A legaktívabb tűzoltóként szerepel a neve mindmáig a statisztikákban. 

„Kevés nála méltóbb személlyel lehetne a szervezet és hivatás iránti elkötelezettséget összefoglalni, akár szavak nélkül is”

– írja méltatásban a katasztrófavédelem.

(Fotó: Németh Zsolt (elismerés átvétele) és Dunaföldvári ÖTE (káreseti archívum)