0:00
/
„Nem mindig fiatalít a szőke és slankít a fekete”

Ezt mondja Bódog Ildikó, szín-és stílustanácsadó, aki megálmodta a Colortherapy Harmony és a Völgység fővárosában tesz azért, hogy mi, nők megtaláljuk magunkat a színek világában. Pontosabban, nők és férfiak. Hiszen valamennyien besorolhatóak vagyunk a négy évszak alapjaiba. 

„Az 1920-as években egy svájci művészetpedagógus , Johannes Itten találta ki a színtípusok rendszerét, évszakok szerint sorolta be az embereket a színek tulajdonságai alapján. A 80-as évek divatvilágában  alakult ki a ma is használatos 12-es rendszer”

– fogalmazott Ildikó, aki arra a kérdésre, hogy „vajon én milyen típus vagyok” elmondta, ez azért nem ilyen egyszerű.

Jönnek a kendők

A színek tulajdonságai számítanak, tehát hideg vagy meleg, sötét vagy világos, élénk vagy tört. Minden színnek van hideg és meleg árnyalata.

„Kislánykorom óta érdekel a női külső és belső szépség, az öltözködés művészete, a stílus, a design és az esztétikum. A színekkel mindig is jó volt a viszonyom, de mióta ezzel foglalkozom, azóta új tér nyílt az öltözködésben, a sminkelésben. Eddig is merész és kreatív voltam, de sokszor éreztem azt, hogy valami hiányzik a megjelenésemben, valami pici plusz nincs meg, és bizony voltak melléfogásaim nekem is.”

Száz kendő a titok, a titkok tudója. A gyakorlatban ha részt veszel egy stílus tanácsadáson, akkor Ildikó eltakarja a hajadat és marad a bőr és a színkendők kapcsolata.  

„Addig próbáljuk a színkendőket, az árnyalatokat, amíg nem érzi a vendég azt a bizonyos „váááu” érzést. Mert ez előbb vagy utóbb kivétel nélkül eljön.”

Ildikó Pirityi Évánál tanulta, ő a szakma „nagy öregje”, hiszen 30 éve foglalkozik színtípus besorolással, a hazai színtanácsadás megalkotója, diplomás színdinamikai és színszakértő.

Kölcsönhatás van a színek és a bőrszínünk között

Ezért van az, hogy míg az egyik színben sápadtak vagyunk, kihozza a karikákat a szemeink alatt, a bőrhibákat kiemeli, addig a másik úgy hat az arcunkra, hogy sugárzó, kipihent, friss, harmonikus, smink nélkül is ragyoghatunk.

„Érdemes játszani az optikai illúziókkal, leszámolni a berögződésekkel, hogy a bennünk rejlő szépséget, egyéniséget felfedhessük, komfortosan és harmonikusan érezzük magunkat.”  

A színek alapvetően befolyásolják hangulatunkat!

Nem csak a nőknek, a férfiaknak is. Ildikó szerint vannak sztereotípiák, melyek nem mindenkinél igazak.

„Fontos felszámolni a sztereotípiákkal, például, hogy a szőke haj fiatalít, a fekete slankít.”

Bódog Ildikó közösségi oldalán számos tanáccsal látja el követőit, olyanokkal, amik szebbé vagy inkább színesebbé teheti mindennapjainkat.

(fotó: Colortherapy Harmony Facebook oldala)