Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Shigeaki Hinohara 105 évet élt meg, tavaly hunyt el. Amiért viszont ma is beszélnek róla – munkássága mellett – az az, hogy nem vitte magával a hosszú élet titkát. Mi sem tartjuk magunkban.

Persze mondhatjuk, hogy mindez általános, de ne feledjük, hogy a közhelyeket is a valóság szüli… a maga igazságtartalmával.

A legfontosabb három alapszabály, ha szeretnénk megnövelni a gyertyáink számát a szülinapi tortán

Mozogj és ne hízz el!

Hinohara mindig hangsúlyozta a rendszeres testmozgás fontosságát. A lépcsőfokokat kettesével szedte, hogy igazán átmozgassa tagjait. Évente akár 150 előadást is tarott, de azt mindig állva tartotta. Odafigyelt az étrendjére, mely a mozgás mellett a legfontosabb. 

Reggelire ivott egy kávét, egy pohár tejet és kevés narancslét egy evőkanál olívaolajjal megbolondítva. Ebédre tejet ivott és kekszet evett hozzá. Vacsorára zöldséget, kevés halat és rizst. Hetente kétszer 10 dkg sovány jó minőségű húst is elfogyasztott.

Ha lehet, maradj aktív!

Arra figyelmeztetett, hogy maradj aktív és ha nem is végzel pénzkereső munkát, akkor is tedd magad hasznossá. Ne legyél olyan, aki begubódzik a szobába és várja az elmúlást. Az idős kor nem lehet egyenlő a passzivitással.

Keresd a vidámságot!

Legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben. „Akár a hülye szabályokat is felrúghatod, ha ezen múlik a boldogságod” – fogalmazott a százon túli orvos. Foglalkozz művészetekkel, mivel inspirálnak, örömet okoznak.

Kérdőjelezz meg mindent!

Ne hagyd magad irányítani! Legyél tájékozott! Hinohara olyan kórházban dolgozott, ahol nagyon odafigyeltek a betegek egyedi igényeire és zene és állatterápiát is bevetettek a gyógyítás folyamán. A fájdalom elterelhető valamilyen kellemes időtöltéssel. Hinohara szerint nagyjából 65 éves korig az ember a családjáért él, később viszont érdemes a közösségért is tenni valamit. Ez pszichésen is jó érzéssel tölti el az embert.

Nos, mondhatnánk nem is olyan nehéz! Vagyis célozzuk meg a 105 gyertyát mi is!