Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Tündéri történetről számolt be a Rhode Island-i rendőrség: egy kislány megkereste a rendőrséget egy sütivel, s azt kérte, hogy végezzenek el egy DNS-vizsgálatot, hogy kiderüljön, valóban a Mikulás harapott-e bele.

Matthew Benson rendőrfőnök egy közleményben osztotta meg, hogy egy kislány egy részben elfogyasztott süteményt, valamint pár megrágcsált sárgarépát küldött a városi rendőrkapitányságra azzal a kérdéssel, hogy van-e kapacitásuk egy DNS-vizsgálatra.

A kislány egy kedves üzenetet is mellékelt a rendőröknek, egyfajta iránymutatásképpen:
“Mintát vettem egy sütiből és egy répából, amit karácsony este hagytam kint a Mikulásnak és a rénszarvasoknak, és arra gondoltam, hogy tudnának-e DNS-mintát venni, hogy kiderüljön, létezik-e a Mikulás?”

Az ifjú Sherlock kérését a rendőrség igazán korrekt módon egy valós ügyként kezeli, Matthew Benson rendőrfőnök pedig közleményében megosztotta, hogy “továbbította a bizonyítékot” az állami egészségügyi minisztérium törvényszéki tudományos egységének elemzésre.
A hivatali űrlapon pedig az szerepel:
“A tárgyakat DNS-nyomokra kell vizsgálni, s össze kell hasonlítani a fent megnevezett gyanúsított/gyanúsítottak nyilvántartott profiljaival.”
A vád az uzsonna befejezésének elmulasztása, a DNS-vizsgálat eredményeiről pedig a későbbiekben tájékoztatják a kislányt és a nyilvánosságot is. Benson azzal zárta a nem mindennapi nyomozásról szóló közleményét:
“Ennek a fiatal hölgynek nyilvánvalóan jó érzéke van az igazsághoz és a nyomozási folyamathoz, és óriási munkát végzett a bizonyítékok becsomagolásával. Mindent megteszünk, hogy válaszokat adjunk neki.”
Most megérkeztek a vizsgálati eredmények, a Rhode Island-i Egészségügyi Minisztérium közlése szerint pedig nem tudták “véglegesen sem megerősíteni, sem pedig cáfolni”, hogy a Mikulás valóban járt-e a kislány otthonában.
A hivatal egy tweetben osztotta meg megállapításait, miszerint “mindannyian egyetértünk abban, hogy valami varázslatos dolog lehet a háttérben”.
A hivatal közlése szerint a DNS-bázisban nem találtak teljes egyezést, ám egy jó hírrel is szolgáltak a kislány számára: találtak ugyanis egy részleges egyezést, mely “egy 1947-es, a New York-i 34. utca körüli esethez” köthető – utalva az 1947-es, a Csoda a 34. utcában című filmre.

A tweetben hozzátették, további DNS-mintákra lenne szükség “más ismert Mikulás-találkozásokból származó DNS-mintákból, hogy véglegesen megállapíthassák az egyezést”. A legjobb hír pedig az, hogy a laboratórium a répák vizsgálata során az általunk csak rénszarvasnak nevezett Rangifer tarandushoz szorosan köthető DNS-t talált.