Szakmai konferencia a magasvérnyomás – betegségről. A Szekszárdi Hypertonia Napok november 4-5 között, negyedik alkalommal kerül megrendezésre a tolnai megyeszékhelyen. 

Az orvoskongresszus egyik kiemelt témája a rendszeres vérnyomásmérés fontossága. 

A “ néma gyilkos”-nak is nevezett magasvérnyomás-betegség sohasem pihen, ezzel az egyszerű módszerrel azonban könnyen felismerhető és időben, sikerrel kezelhető.

Tudtad?

A magasvérnyomás-betegség, a kezeletlen, fel nem ismert hypertonia változatlanul az első számú halálozási ok.

Évente 10 millióra tehető az ehhez a betegséghez köthető, szív-érrendszeri halálesetek száma.

Ma már tudjuk, hogy a betegség évekig, évtizedekig tünetmentes maradhat, s eközben a fel nem ismert magas vérnyomás lappangva, a szívet, az agyat, az érrendszert és a veséket érintve okozhat szervi szövődményeket, pedig az idejében felismert betegség a megfelelő kezeléssel megelőzhető.

Ezért érdemes mérned rendszeresen a vérnyomásod!

Nemcsak az idősebbek, hanem a középkorúak, a fiatalok életében is fontos, hogy ismerjék meg a vérnyomásunkat. Sőt a gyermekkori vérnyomásmérés sem felesleges, hiszen a gyermekkori emelkedett vérnyomás egyrészt a veleszületett kórállapotokra hívhatja fel a figyelmet, másrészt, serdülőkorban, összefügghet az elhízással, egészségtelen életmóddal, például az energiaitalok fogyasztásával.

A 2 napos konferencián az országos hírű előadók mellett, az I. Belgyógyászati osztály orvosainak közreműködésével olyan témákról hallhatnak a megyeszékhely és a régió orvosai, mint az artériás életkor klinikai jelentősége, vagy a praxisközösségek szerepe a hypertonia-gondozásban. Emellett a perifériás (végtagi) érszűkület súlyos terhére és a Tolna megyei helyzetre vonatkozóan is érdekes szimpóziumon vehetnek részt az érdeklődő szakemberek.

 

A programot gazdagítja egy várhatóan izgalmasnak ígérkező vitaszekció is. Ennek témája a az otthoni, 24-órás vérnyomásmérés, amellyel kapcsolatban feltesszük a kérdést, vajon van-e még értelme a rendelőben, orvos vagy asszisztens által végzett vérnyomásmérésnek?

– fogalmaz közleményében Dr. Benczúr Béla, belgyógyász szakorvos, hypertonia-specialista az I. Belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa.


 
A Tolna Megyei Balassa János Kórház elköteleződését a magasvérnyomás-betegség megelőzése érdekében és a konferencia megrendezésében mi sem jelzi jobban, hogy az I. Belgyógyászati osztálya által működtetett Hypertonia Centrum 2017 óta vesz részt a Nemzetközi és a Magyar Hypertonia Társaság által szervezett, ”Május a Vérnyomásmérés Hónapja” vérnyomásmérési kampányban.

A kórház lelkes asszisztensei, rezidens orvosai valamint az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai támogatva a kampányt, ebben az évben több kórházi és civil helyszínen, közel 700 személy vérnyomását mérték meg.  Ezzel a szekszárdi kórház kiemelkedő eredményt ért el a programban részt vevő magyarországi vizsgálóhelyek között.

Ennek elismeréséül, a Magyar Hypertonia Társaság 13 csúcskategóriás vérnyomásmérő készüléket adományozott az intézménynek, amelyek a kardiológiai vizsgálóhelyek mellett a Rendelőintézetbe és az EFI-irodába kerültek.